Herinneringen aan De Mus : werken op de Hollandia Wol- en kousenfabriek 1960-1979

Onder belangstelling van vele oud-medewerkers van de Hollandia Wolfabrieken presenteerde het Historisch Informatiepunt (HIP) Veenendaal op woensdag 16 april 2014 haar uitgave Herinneringen aan De Mus : werken op de Hollandia Wol- en kousenfabriek 1960-1979.

Het boek verschijnt naar aanleiding van een bijeenkomst in de Cultuurfabriek van oud-medewerkers eind 2012. Het HIP vroeg destijds verhalen en oude foto’s van de oud-medewerkers. Het boek bevat deze verhalen en foto’s en is daarmee een uitgave vol oral history: individuele herinneringen die vastgelegd zijn. Veel oud-medewerkers hebben daarnaast ook meegewerkt bij het opsporen van namen van oud-medewerkers op bijvoorbeeld de vele foto’s.

Tijdens de presentatie bij boekhandel Van Kooten werd het eerste exemplaar door Petra Boelhouwer, projectleider van het HIP, uitgereikt aan Joop Verkuijl. Joop Verkuijl was destijds werkzaam bij de technische dienst en tijdens de totstandkoming van het boek is zijn hulp van grote betekenis geweest.

De uitgave bevat ook een dvd met oude beelden van het werken in de fabriek. Op de dvd zijn ook interviews met oud-werknemers te zien. Veel van deze beelden zijn van Bonne de Boer, ook oud-medewerker van de Hollandia Wolfabriek.

De uitgave is voor € 9,90 (incl. dvd) te koop bij boekhandel Van Kooten, Zandstraat 143 te Veenendaal.
 

 

 

Succesvolle bijeenkomst oud-werknemers Hollandia wolfabriek.


Op donderdag 25 oktober 2012 bezochten ruim vijftig oud-werknemers van de Hollandia Wolfabriek een bijeenkomst in De Cultuurfabriek. De bijeenkomst, georganiseerd door het Historisch Informatiepunt Veenendaal, had de sfeer van een reünie. Oud-werknemers van verschillende afdelingen, zoals de technische dienst, het bedrijfsbureau, onderdelen van de productie, ontmoetten elkaar in een ongedwongen sfeer. De meeste aanwezigen werkten in de jaren zestig en zeventig in de fabriek.


Tijdens de bijeenkomst hield Dhr. Henk van ’t Veld een presentatie over de geschiedenis van de fabriek. Ook werd een film getoond met oude beelden uit de zeventiger jaren (gefilmd door Dhr. Bonne de Boer) van het werken in de fabriek. Maar vooral was er veel ruimte om elkaar te ontmoeten en te praten over ‘de goede oude tijd’.
 

Oud-medewerker Dhr. Joop Verkuijl zei in zijn dankwoord aan de organisatoren dat hij heel blij was met deze reünie. In tegenstelling tot andere gesloten fabrieken, zoals de Scheepjeswolfabriek, was die er na de sluiting, 33 jaar geleden, nog nooit geweest.
Op verzoek brachten de oud-medewerkers foto’s mee en schriftelijke verhalen over gebeurtenissen uit het verleden van de fabriek. Het Historisch Informatiepunt wil deze materialen in de komende tijd publiceren in een boekje.

 


Bijeenkomst 25-10-2012     

 

Basisschoolleerlingen leren over de Wol- en textielfabrieken

De groepen 8 van basisscholen De Ceder en de Juliana van Stolbergschool bezochten in oktober en november 2012 De Cultuurfabriek en maakten opdrachten in o.a. het Viseum over de Wol- en textielfabrieken. Deze bezoeken waren onderdeel van het educatief project over de Wol- en textielfabrieken, dat door het Historisch Informatiepunt ontwikkeld is. Voor de opdrachten werden verschillende voorwerpen in de vitrines van het Viseum gebruikt. Verder was er een spinster met spinnewiel aanwezig en de leerlingen maakten opdrachten bij de applicatie over de Wol- en textielfabrieken op de multitouchtafel in het Historisch Informatiepunt.
Vóór het bezoek aan De Cultuurfabriek kregen de leerlingen op school lessen én keken ze naar een film over kinderarbeid in Veenendaal.
Voor meer informatie over het project: klik hier

 

  

Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool maken opdrachten bij de spinster.